ABDÜLCABBAR, Karem
1947 yılında New York’ta doğdu. Basketbola Power Memorial High School’da başladı. 1969’da başlayıp 1989’da sona eren profesyonel basketbol yaşamı boyunca biri Milwaukee Bucks’la, beşi de Los Angeles Lakers’la olmak üzere altı şampiyonluk yaşadı. 2.18 m boyundaki basketbolcu altı kez NBA’in en değerli oyuncusu seçildi. Kendine özgü çengel atışıyla (skyhole) basketbola yeni bir tarz getirdi. Amerikan Profesyonel Ligi NBA’de bütün zamanların en çok sayı yapan oyuncusu unvanına sahiptir.
AKAGÜN, Faruk
1949 yılında istanbul’da doğdu. 1963 yılında Modaspor’da basketbola başladı. Kadıköy ve PTT Spor’da oynadı. 1970’te basketbolu bıraktı. Kadıköyspor’u, Altınyurt’u, Fenerbahçe’yi ve Efes Pilsen’i çalıştırdı. 1980 yılında 6 ay İsviçre’de seminerlere katılarak basketbol öğreticiliğini pekiştirdi. Daha sonra Taçspor, Eczacıbaşı ve Galatasaray olmak üzere çeşitli kulüplerde antrenörlük görevi yaptı. 1978-79 sezonunda Efes Pilsen’i, 1989-90 sezonunda Galatasaray’ı 1. Lig Şampiyonu yaptı. Ayrıca Akagün’ün yayımlanmış “Basketbol” isimli bir kitabı vardır.
ALP, Hüseyin
1935 yılında Sivas’ın Kangal ilçesinde doğdu. Teknik Üniversite ve Altınordu’da basketbol oynadı. Türkiye’nin ve Avrupa’nın en uzun sporcularından birisiydi (2.15 m). 73 kez milli takımda oynadı. 1983 yılında öldü.
ANADOL, Ertan
1932’de İstanbul’da doğdu. 25 yıl sahalarımızda hakemlik yaptı. FIBA kokartı aldı ve 70’in üzerinde uluslar arası maç yönetti. MHK üyeliğinde bulundu.
ATAKOL, Turgut
1915’te İstanbul’da doğdu. 1958 ve 1964 yılları arasında Basketbol Federasyonu Başkanlığı yaptı. Basketbol hakemi olarak 79 millî maç yönetti ve uluslar arası ün elde etti. FIBA’da teknik komite üyeliğinde bulundu. Bu dönemde yazdığı “Basketbol Hakem Tekniği” isimli kitabı FIBA tarafından dünya basketbol hakemleri için rehber kitap olarak kabul edildi. 1971 yılında İzmir’deki 6. Akdeniz Oyunları’nın kısa bir sürede organizasyonunu sağladı. TMOK başkanlığı görevinde bulundu. Türk Spor Vakfı’nın da kurucusu olan Atakol 1988 yılında vefat etti.
ATAMAN, Ergin
1966 yılında İstanbul’da doğdu. 1997’de Cumhurbaşkanlığı Kupası’nı kazanan ve Türkiye Ligi’nde final oynayan Türk Telekom’un başantrenörüydü. Daha sonra tecrübe kazanmak için bir yıl ABD’de kaldı. Türkiye’ye döndüğünde önce Karşıyaka’yı, sonra aynı yıl Eurolig’de dörtlü finale kalan ve 3. olan Efes Pilsen’i çalıştırdı. 2001-2002 sezonunda çalıştırdığı Montepaschi di Siena’ya Saporta Kupası’nı kazandırdı ve dörtlü finale taşıdı. 2003’te Ülkerspor’un başına geçti.
ARIBOĞAN, Lütfi
1961 yılında Adana’da doğdu. Çukobirlik, Ankara DSİ, Efes Pilsen ve Ülker takımlarında oynadı. Hırslı basketboluyla dikkat çeken ve 1.98 m boyundaki Arıboğan 75 kez milli oldu. Daha sonra Ülkerspor’da menajer olarak çalıştı.
AYDAN, Efe
1955’te Ankara’da doğdu. Basketbola 16 yaşında Galatasaray’da başladı. Eczacıbaşı, Efes Pilsen, Fenerbahçe, Beşiktaş ve Tofaş takımlarında oynadı. Basketbol yaşamı boyunca 6 kez Türkiye şampiyonluğu, 2 kez Balkan şampiyonluğu, 1 kez İslâm Oyunları şampiyonluğu, 1 kez Akdeniz Oyunları ikinciliği ile Avrupa Gençler Turnuvası’nda ikincilik yaşadı. 1981 yılında Avrupa karmasına seçildi ve böylece ancak Avrupa’nın en seçkin basketbolcularının katılabildiği karmada yer alan ilk Türk basketbolcu oldu. Aydan, bu arada Juventus takımına karşı oynayan karmada başarılı oyunuyla dikkatleri çekti. Aydan, Türk milli basketbol takımında en fazla oynayan (217) ve en fazla (89 kez) kaptanlık yapan sporcu unvanına sahiptir.
AYDIN, Volkan
1969 yılında İstanbul’da doğdu. Basketbola Efes Pilsen’de başladı. 1.98 cm boyundaki ünlü basketbolcu defalarca yıldız milli ve A millî basketbol takımının formasını giydi. Efes Pilsen’in 1993-94 Avrupa kupalarındaki başarılarında pay sahibi oldu.
BARAS, Ferhan
1942 yılında İstanbul’da dünyaya geldi. Fenerbahçe’nin ve Türk basketbolünün yıldızlarından biri olarak tanındı. A millî takımın değişmez oyuncuları arasında yer aldı. Kırk dört kez milli oldu.
BAROKAS, Avram
1925 yılında İstanbul’da doğdu. A milli takımda 25 kez oynadı, ilk basketbolculardan ve uluslararası alanda oynayan öncü oyunculardandır.
BATURALP, Mehmet
1936 yılında İstanbul’da doğdu. Fenerbahçe’de yetişti ve parladı. Milli takımda 72 kez yer aldı ve 16 kez milli takım kaptanlığı yaptı. Basketbolü bıraktıktan sonra antrenörlüğe başladı. İTÜ, Fenerbahçe, Beşiktaş, Galatasaray ve ayrıca milli takımda antrenörlük yaparak bu takımların başarısında pay sahibi oldu.
BELOV, Aleksandr
1951 yılında doğdu. Münih Olimpiyatları’nda şampiyon olan Sovyetler Birliği takımının aslarındandı. 1978 yılında öldü.
BELOV, Sergei
1944 yılında doğdu. Münih Olimpiyatları’nda birinci, Meksika, Montreal ve Moskova olimpiyatlarında üçüncü olan SSCB basketbol takımının en önemli oyuncularındandı. Üç kez Avrupa ve iki kez dünya şampiyonu olan takımda görev yaptı.
BEŞOK, Hüseyin
1975’te İzmir’de doğdu. Basketbol hayatına Manisa Vestel’de başladı. Sonra Karşıyaka’ya transfer oldu. A takıma çıktığı sene 1. ligde oynadığı maçlarda iyi performans göstererek Efes Pilsen’in dikkatini çekti ve transfer oldu. Daha sonra da İsrail’in Maccabi Tel Aviv takımına transfer oldu. 133 kez milli forma giydi.
BIRD, Larry
1956 yılında doğdu. Indiana State Üniversitesinde öğrenimini yaptı. Okulunun Amerikan Kolejler Ligi (NCAA)’nde final oynamasında en büyük rolü oynadı. Boston Celtios formasıyla profesyonel olduğu 1979’dan sonra üç NBA şampiyonluğu yaşadı, defalarca final oynadı, 2 kez NBA’in en değerli oyuncusu seçildi. 2.02 m boyu ve oldukça ağır görünümüne rağmen hırsı ve mükemmel şut yüzdesi ile her zaman dikkatleri üzerinde topladı.
BUDANUR, Hüdai
1936’da İstanbul’da doğdu. Basketbola Darüşşafaka’da başlayıp Beşiktaş’a geçti. 1957’de 110-56 biten Beşiktaş-İstanbul Karagücü maçında, Beşiktaş’ın tüm sayılarını atarak, erişilmesi güç bir rekora ulaştı. 1958’de basketbolü Darüşşafaka’da bıraktı.
BÜYÜKAYCAN, Ünal
1937’de İzmir’de doğdu. Basketbola Karşıyaka Kulübü’nde başladı. Daha sonra Galatasaray’a geçti. Buradan da Belçika’nın Standart Liege takımına transfer oldu. Dönüşünde Beşiktaş’a geçti ve takımının 2. ligden 1. lige çıkmasında büyük rol oynadı. 54 kez milli formayı giydi. Eczacıbaşı basketbol takımında antrenörlük, Beşiktaş takımında ise antrenörlük ve menajerlik yaptı.
CHAMBERLAIN, Wilt
1936 yılında doğdu. 7 yıl üst üste NBA sayı kralı olmuş ve üç yıl, arka arkaya da “en değerli oyuncu” unvanını almıştır.
DAĞLI, Halil
1943 yılında Konya’da doğdu. Fenerbahçe’de parladı. Altınordu ve Kolej takımlarında oynadı. En uzun süre basketbol oynayan oyuncu olarak tanındı. 50 kez milli takımda yer aldı.
DEMİREL, Turgay
1957 yılında İstanbul’da doğdu. Basketbola 1972 yılında Galatasaray’da başladı. 1979-83 yıllarında İstanbul Bankası Yenişehir forması giydi. Daha sonra yeniden Galatasaray’a transfer oldu. 1.93 m boyunda olan Demirel, 1988’de basketbolü bıraktı. 41 kez yıldız genç ve A millî takım formasını giydi. 1992 yılında Basketbol Federasyonu başkanlığına getirildi. 1994 yılında FIBA yönetim kuruluna seçildi.
DİDİN, Murat
1955’te Erzurum’da doğdu. Basketbola 1968 yılında başladı. 1969 yılından itibaren de çalıştırıcılık yaptı. Yıldız takımındayken minikleri çalıştırdı, İstanbul Bankası Yenişehir, Galatasaray ve Fenerbahçe başta olmak üzere çeşitli kulüplerde teknik sorumlu olarak görev yaptı.
DİNÇER, Altan
1932 yılında İstanbul’da doğdu. Basketbola Vefa Lisesinde başladı. Fenerbahçe ve Modaspor’la devam etti. “Yenilmez Armada” lâkaplı Galatasaray’ı yenen Fenerbahçe kadrosunda yer aldı. 13 kez milli Takım kaptanlığı yaptı ve 64 kez milli oldu.Daha sonra Hürgün Gazetesi’nde basketbol yazarlığı da yapan Dinçer, Türk basketbolünün önemli basketbolcu ve yöneticilerindendir.
DİNÇER, Kemal
1963 yılında İstanbul’da doğdu. BÜ Siyasal Bilgiler Fakültesini bitirdi. Basketbola 1978 yılında Eczacıbaşı’nda başladı. 1982 yılında geçtiği Fenerbahçe’den sonra sırasıyla Paşabahçe, Sümerbank, Çukurova ve tekrar Fenerbahçe’de oynadı. 1992-93 sezonunda aktif sporculuğu bıraktı. Sporculuk döneminde 2 kez lig şampiyonluğu ve 2 kez de Cumhurbaşkanlığı Kupası’nı kazandı. Oyunculuktan sonra Fenerbahçe’de menajer olarak basketbola hizmet etmeyi sürdürdü.
DÖĞÜŞKEN, Mehmet
1956’da doğdu. Basketbola lisede başladı. 2.04 m boyuyla Eczacıbaşı ve Efes Pilsen’in şampiyonluklarında rol oynadı. 147 kez milli formayı giydi. 1981 yılında Balkan şampiyonu olan, Avrupa Şampiyonası’nda ikinci olan ve 1982’de Balkan ikinciliğini kazanan milli takımın değişmez oyuncularındandı. Kara Mehmet lâkabıyla tanındı. Aktif spor yaşamını noktaladıktan sonra Çukurova Kulübü’nde yönetici olarak görev yaptı.
kaynak:nkfu