Erdoğan Bayraktar 1948 yılında Trabzon’un Of ilçesinde doğdu.
Mühendislik ve siyasi yaşamı arasında, Bayraktar, evlendi ve 5 çocuk babası oldu. Türkiye’de de inşaatın babası olacaktı…
İstanbul Devlet Mühendislik ve Mimarlık Akademisi İnşaat Mühendisliği Bölümü’nü bitirdikten sonra İstanbul Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü İnşaat Anabilim Dalı’nda, “Metropol Şehirlerde Alternatif Yerleşim Birimleri” konusunda Yüksek Lisans derecesi aldı.
3 yıl boyunca derslere katılıp, doktorasını da tamamladı. Ancak bir cümlede yazıldığı kadar kolay bir süreç olmadı. Okan Üniversitesi’nde geçirdiği çetin bir sürecin ardından alacaktı unvanını. Tezini, “Hasılat paylaşımıyla satış konusu” üzerine hazırladı. Bu, Bayraktar’ın kendi yöntemiydi. IMF geldiğinde bu konuyu özellikle sordu.
Bayraktar, tüm dünyada kullanılacak bir eğitim modellemesi için ilk adımı atmıştı.
Askerlik vazifesini sürdürdüğü sırada 6 bin konut inşaatının “Kontrol Amir Vekili” olarak çalıştı.
1979-1989 yılları arasında Özbay ve Gürpınar Konut Yapı Kooperatiflerinde, Yönetim Kurulu Başkan Yardımcılığı ve ardından Başkanlık görevinde bulunan Bayraktar, 1973-1994 yılları arasında da özel sektörde 21 yıl müteahhit ve konut yapı kooperatif yöneticiliği yaptı. Bu süreçte, 3.900 birimlik konut, ofis ve sanayi dükkanının yapımında yer edindi.
1989 – 1999 yılları arasında, İstanbul ve Eminönü Belediyeleri’nde Belediye Meclis Üyeliği yaptı. Ayrıca, 1994 yılı sonunda İstanbul Büyükşehir Belediyesi iştirakı olan “KİPTAŞ”ı kurdu ve 4,5 yıl Genel Müdürlük görevini yürüttü.
Ayrıca görevi devam ederken, İstanbul’un 11 farklı bölgesinde 17 bin konutlu yerleşim yeri üretimini gerçekleştirdi. Bir yandan da bu süreçte Toplu Konut Yapımcıları Derneği Yönetim Kurulu Üyeliği yaptı.
1999’da, ABD’de, 10 ay sürecek Yabancı Dil ve İnşaat Teknolojileri eğitimi aldı. Avrupa’nın çeşitli ülkelerinde konut, işyeri, kooperatifçilik ve gayrimenkul sistemleri hakkında eğitim ve seminerlere katıldı. Bükreş Üniversitesi’nde İnşaat Sözleşmeleri konusunda tez hazırladı.
2000’de ülkesine döndüğünde Ankara Büyükşehir Belediyesi Metropol İmar A.Ş’de 1 yıl Genel Müdürlük yaptı. Bayraktar, Trabzon Milletvekili Adayı olduktan sonra, Aralık 2002’de TOKİ Başkanlığı görevinden istifa etti.
2002 Aralık – 2011 Mart tarihleri arasında Başbakanlık Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanlığı ve Emlak Konut HYO Yönetim Kurulu Başkanlığı yaptı.
Bu süreçte, 81 il, 800 ilçede 1900 şantiyede 512 bin konut uygulaması başlattı. Bunların yanında bir de 875 okul, 150 hastane ile altyapı çevre düzenlemesi ve diğer sosyal donatıları da yaptı.
“Alt Gelir Grubuna Yönelik Konut Üretimi” projesiyle İspanya Kraliyet Ailesi tarafından “Kraliyet Nişanı” ödülüne layık görüldü.
Bayraktar’a göre, Türkiye’nin petrolü, doğalgazı, inşaat sektörüydü. Bir kurumdan tutun da bir ülkeye varana kadar, o birim, neyi en iyi yapıyorsa orada yürüyüp kendini geliştirmeliydi. Bayraktar da inandığı yolda yürüdü ve yürüyecekti. Özellikle KİPTAŞ ve TOKİ kurduğu ve yükselttiği kurumlardandı.
11 Haziran 2011’de yapılan seçimlerde “Ak Parti Trabzon Milletvekili” görevine geldi. Ayrıca Türkiye Cumhuriyeti 61. Hükümeti’nde 2,5 yıl “Çevre ve Şehircilik Bakanı” olarak görev aldı.
Bu süreçte bir yandan da TOKİ Başkanı iken başlattığı “Kentsel Dönüşüm” çalışmalarını “Afet Riski Altındaki Alanların Dönüşümü” projesi ile bağlantılı yürüterek ülke genelinde yaygınlaştırdı.
Bayraktar, kariyeri boyunca sadece ulusal ve uluslararası pek çok konferansa katılmadı. Bir de üniversitelerde şehircilik, kentsel dönüşüm, inşaat sektörü, gayrimenkul geliştirme ve finansmanı, konut politikaları ve TOKİ uygulamaları konularında dersler ve seminerler verdi.
Yaptığı çalışmalar, ona farklı zamanlarda “Gazi Üniversitesi, Kocaeli Üniversitesi, Karadeniz Teknik Üniversitesi, Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi ve Türk Hava Kurumu Üniversite”lerinden 5 Fahri Doktora unvanı getirdi.
Bayraktar, 2006’da “Gecekondu ve Kentsel Yenileme”, 2007’de “Bir insanlık Hakkı Konut: TOKİ’nin Planlı Kentleşme ve Konut Üretim Seferberliği”, 2013’te “Şehirlerin Dönüşümü” ve 2014’te de “Model Şehirler, Avrupa – Amerika” adını verdiği kitaplarını yayımladı
Bayraktar, 17-25 Aralık 2013 yargısal darbe girişimi operasyonu gerçekleştiğinde rüşvetle suçlanmayan tek isimdi. Operasyon kapsamında oğlu ise, gözaltına alınmıştı. Yapı sektörünün duayeni Bayraktar, bu süreçte Karadenizliliğinin verdiği duygusallığa yenik düşüp, yapılan operasyonlar çerçevesinde, 25 Aralık tarihinde bakanlık ve milletvekilliği görevinden istifa ettiğini açıkladı.
Ancak o dönem Başbakan olan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bir adım atıp buzları eritti. Erdoğan, istifa eden Bayraktar’ı konuşmak için AK Parti Genel Merkezi’ne çağırdı. Gerçekleşen sürpriz zirve, 1,5 saat sürdü. Erdoğan’ın uzun yıllara dayanan yol arkadaşlıklarını hatırlatmaları üzerine Bayraktar, davasından şaşmadığını bildirdi. AK Parti için elinden geleni yapmaya devam edecekti.
Erdoğan, kendisinden Trabzon’a giderek yerel seçimlerde çalışmalarda bulunmasını istedi ve Bayraktar da istifasından vazgeçerek çalışmalara başlayacağını açıkladı.
Bayraktar, görevinden istifa etmesinin ardından birkaç Afrika ülkesinden teklifler almaya başladı. Afrika, İnşaat Babasının tecrübelerinden faydalanmak istiyordu.
Afrika, Bayraktar’ın, 50 binle 100 bini bulan toplu konut projelerinin başına geçmesini istiyordu. Yaklaşık 4-5 ay kadar görüşmeler sürdü. Ancak Bayraktar teklifi kabul etmedi. Erdoğan’a verdiği sözü tutmak istiyordu; buradaki işlerini aksatamazdı.
Bayraktar, gönül verdiği inşaat sektöründen kopamadı ve 2018’e girdiğimizde Trabzon’da Moloz bölgesine 20 bin kişilik büyük bir camii yapmak için kolları sıvadığını açıkladı. Tasarlanan sadece bir camii değil; muhteşem bir yaşam alanıydı. Tac Mahal’i örnek alarak yapılacak bu camii, tabir yerindeyse büyük bir ilim irfan merkezi olacaktı. Piknik, spor alanları, trafik eğitim parkuru, kütüphane, go-kart pisti ve restoran gibi rekreasyon alanlarının yanında, 1461 Şehitleri Müzesi’ni de içinde barındıracak olan camii için Bayraktar, 30 milyon lira bütçe ayırdı. Ancak kamu kaynaklarından harcama yapılmayacağı da bildirilmişti.
Bayraktar, camii yapım süreci için, Trabzon Alemdar Camii Yaptırma ve Yaşatma Derneğini kurdu ve derneğin “Onur Başkanı” oldu. Hayata geçirilmesi planlanan camii, özellikle cenaze, mevlid gibi kalabalık törenlerde her ihtiyacı karşılamak amacıyla yapılıyordu.
Kaynak:Enson haber Biyografi