Giuseppe Peano; (d. 27 Ağustos 1858, Cuneo, Şardinya Krallığı – ö. 20 Nisan 1932, Torino, İtalya), simgesel mantığın kurucularından İtalyan matematikçidir. Matematiğin temelleriyle ve biçimsel bir mantık dilinin geliştirilmesiyle ilgilenmiştir.
1884’te Torino Üniversitesi’nde diferansiyel ve integral hesap dersleri vermeye başladı. 1890’da profesör oldu. 1886-1901 arasında Torino’da Askeri Akademi’de profesör olarak görev yaptı. Başka yazarların da katılımıyla 1894-1908 arasında yayımladığı Formulaire de mathématiques, kendi mantıksal gösterim yöntemiyle bütün matematiği temel postülalardan başlayarak geliştirmeyi amaçlıyordu.
Peano’nun bu ve başka çalışmaları hem matematikçilerin genel yaklaşımında köklü değişikliklere yol açtı, hem de daha sonra matematiğin yeni bir yapı kazanmasında büyük rol oynadı. Peano’nun mantıksal gösterimlerinden bir bölümü Bertrand Russel ve Alfred North Whitehead tarafından benimsendi ve Principia Mathematica da (1910-13; Matematiğin İlkeleri) kullanıldı.
Peano’nun Calcolo differenziale e principii di calcolo integrale (1884; Diferansiyel Hesap ve intégral Hesabın İlkeleri) ve iki ciltlik Lezioni di analisi infinitesimale (1893; Sonsuzküçükler Çözümlemesi Dersleri) adlı yapıtları, 1857’de ölen Fransız matematikçi Augustin Cauchy’nin çalışmalarından sonra, genel fonksiyonlar kuramının gelişmesine katkıda bulunan en önemli çalışmalar arasındadır. Applicazioni geometriche del calcolo infinitesimale (1887; Sonsuzküçükler Hesabının Geometrik Uygulaması) adlı yapıtında, Peano geometrik hesabın temel elemanlarını belirterek, yay uzunluğu ve eğrisel yüzeylerin alanı için yeni tanımlamalar gerçekleştirmiştir. Calcolo geometrico (1888; Geometrik Hesap) adlı yapıtı ise onun matematiksel mantıkla ilgili ilk çalışmalarım kapsar.
Peano ayrıca, sonraları İnterlingua adı verilen Latino sine flexione (bükünsüz Latince) adlı yapay dilin yaratıcısıdır.
kaynak:nkfu