Haydar Baş, 28 Ocak 1947 tarihinde Trabzon Akçaabat’ta doğdu. İlk, orta ve lise eğitimini Trabzon‘da tamamlayan Baş, Kayseri‘deki Erciyes Üniversitesi’ne bağlı Yüksek İslam Enstitüsü’nden 1970 yılında mezun oldu. Yüksek lisansını ve doktorasını Azerbaycan Bakü Devlet Üniversitesi’nde “Veda Hutbesinde İnsan Hakları” konusundaki tezi ile tamamladıktan sonra bu üniversitede çalışmaya başlayan Baş, doktora sonrası akademik çalışmalarına devam ederek “İslam ve Hz. Mevlana”, “Tasavvuf Tarihi”, “Din Sosyolojisi” ve “Din Psikolojisi” konularındaki tezleri neticesinde “Profesörlük” unvanını da aynı üniversiteden aldı. Bakü Devlet Üniversitesi’nde öğretim görevlisi olarak çalışan Haydar Baş, bir süre Doğu Dilleri ve Edebiyatlarını Araştırma Fakültesi, Arap Dili ve Edebiyatı Bölümü’nde de görevini sürdürdü.
Haydar Baş, Mefkureci Öğretmenler Derneği’nin Trabzon Şubesi Başkanlığı’nı yaptı. Beş yıl devlet liselerinde, iki yıl ticaret liselerinde ve imam hatip liselerinde olmak üzere yedi öğretim yılı öğretmenlik yapan Haydar Baş, aynı zamanda araştırmacı, yazar, iş adamı, sanayici ve tüccardır.
İPA A.Ş.nin (Trabzon Gıda Ve İhtiyaç Maddeleri Ticaret Ve Sanayi A.Ş.) Bölge Müdürlüğü’nü yaptı. “BAŞ” Şirketler Grubu’nun, BAŞ Çelik Fabrikaları’nın, BAŞ Ticaret A.Ş.nin ve BAŞ Isı Sanayi’nin kurucusu olan Haydar Baş, Türkçe’den başka Fransızca, Arapça, Farsça ve Azerice bilmektedir.
İcmal, Öğüt ve Mesaj dergilerinin kurucusu olan Baş, aynı zamanda bu dergilerde de yazılarını yayınladı. Ayrıca Haydar Baş; Meltem TV, Mesaj TV, Yeni Mesaj gazetesi gibi medya kuruluşlarının da sahibidir.
Prof. Dr. Haydar Baş’ın görüşleri ve tezleri dünyada ve Türkiye’de çeşitli üniversitelerde lisansüstü tezlere ve akademik araştırmalara konu oldu. Bağımsız Türkiye Partisi, Prof. Dr. Haydar Baş’ın öncülüğü ile 25 Eylül 2001 tarihinde Prof. Dr. Ata Selçuk tarafından kurulmuştur. Daha sonra Ali Gedik’in Genel Başkanı olduğu partiye, sonrasında da Prof. Dr. Haydar Baş genel başkan oldu.
1967 yılında ABD’de kurulan Amerikan Biyografi Enstitüsü tarafından toplam 8 ödüle layık görülen Haydar Baş, toplam 44 eser yayınladı.
2014 yılında BTP Genel Başkanı Haydar Baş, Yeni Mesaj gazetesinde kaleme aldığı yazıda Atatürk’le ilgili “Ana ve baba tarafından Hz. Hasan ve Hz. Hüseyin Efendilerimize dayanan mübarek bir soya sahiptir. Atatürk seyyiddir” iddiasında bulunarak gündeme geldi. Yazıda aynı zamanda “Zira Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin kurucusu, en az mensubu olmakla gurur duyduğu Türk milleti kadar Müslümandı. Günümüzde dindar gözükenlerden de daha dindardı” gibi dikkat çekici cümleler de bulunuyordu.
2015 yılında BTP Genel Başkanı Prof. Dr. Haydar Baş, Bakırköy’de yaptığı mitingde, “500 trilyon para basma hakkını elde edeceğim“ cümleleriyle gündeme geldi. Haydar Baş @hbhaydarbas Twitter hesabından takipçilerine ulaşmakta.
Kaynak:Enson haber Biyografi