İhap Hulusi Görey Aslen NERELİ , kimdir , kaç yaşında ,biyografisi , hakkında

İhap Hulusi Görey Aslen NERELİ , kimdir , kaç yaşında ,biyografisi , hakkında

İhap Hulusi Göreyİhap Hulusi Görey; tam adı (d. 1898, İstanbul – ö. 27 Mart 1986, İstanbul), Türk afiş sanatının ilk önemli temsilcilerinden. Heykelci Yavuz Görey’in ağabeyidir.

İlk ve orta öğrenimini Kahire’de İngiliz okullarında yaptı. 1911’de ailesiyle İstanbul’a döndü. 1920’de resim öğrenimi için Almanya’ya gitti. Beş yıl Münih’te resim ve afiş çalışmaları yaptı. Almanya’da gerçekleştirdiği yapıtlarından bir bölümünü İstanbul’a göndererek 1923’te Galatasaray Lisesi’nde ilk kişisel sergisini açtı. 1925’te Türkiye’ye dönünce bir süre serbest çalıştı. Mizah dergisi Cem’de karikatür çizdi. 1927’de Dışişleri Bakanlığı’na memur olarak girdi. 1928’de yeniden afiş çalışmalarına başladı. Bakanlıktan ayrılarak 1929’da İstanbul’da bir atölye kurdu. Bu sıralarda yapmaya başladığı Tayyare Bileti (sonra Milli Piyango) tasarımlarını kesintisiz 1975’e değin sürdürdü. Ayrıca Akbaba dergisi için karikatürler, Sümerbank, T.C. Ziraat Bankası, Türk Hava Kurumu için de afişler yaptı. 1940-50 arasında Tekel ürünleri için çok sayıda etiket tasarımı gerçekleştirdi. 1932’de, bugün hâlâ kullanılan Kulüp Rakısı etiketini ve Latin harflerinin kabul edilmesinden sonra basılan ilk alfabenin kapak tasarımını hazırladı. Bu arada çeşitli turizm şirketleri için, özellikle Mısır, Almanya, İsviçre gibi ülkeleri tanıtan afişler yaptı ve broşürler hazırladı.

Gerçekçi bir anlayışla çalışan İhap Hulusi yapıtlarında az renk kullanmış, figürlerini genellikle aile ve arkadaş çevresinden seçmiştir. Yapıtlarını 1966’da Şişli Terakki Lisesi, 1975’te Tatbiki Güzel Sanatlar Yüksek Okulu, 1984’te Ankara Milli Piyango İdaresi sanat galerilerinde sergilemiştir. 1978’de Grafikerler Meslek Kuruluşu onur üyeliğine seçilmiştir. 1965’te “İstanbul’un Tiplerinden” adında bir dizi hazırlayan İhap Hulusi, suluboya ve manzara çalışmalarından başka son döneminde hat sanatında da denemeler yapmıştır.

kaynak:nkfu

Sen de Yorum yazmalısın bence.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir