Italo Montemezzi Hayatı ve Eserleri

Italo Montemezzi Hayatı ve Eserleri

Son çağlar operasının önemli simalarındandır. Öğrenimini Milano Konservatuarı’nda yapmış, pek gene yaşta sahne müziğine heves ederek «Giovanni Gallurese» adlı bir opera bestelemiştir. Eser Torino’da ve New York Metropolitan operasında orta bir başarı sağlamış, ikinci eseri «Hellera»yı 1909’da ve en iyi operası olarak kabul edilen «L’Amore del Tre Re»yi 1913’te vermiştir. Trajik konusu, tatlı müziği ile güzel bir modern dram örneği olan bu yapıt Chicago şehri için bestelenmiş, bunu «Principezza Lortana» ve «La Notte di Zoraime» izlemiştir. Montemezzi, operadan başka din! yapıtlar ve bazı orkestra parçaları vermiştir.

L’AMORE DEİ TRE RE (Üç Kralın Aşkı)

Üç Perdelik operadır.
Metin: Sam Benelli.
Bestecisi:Italo MONTEMEZZI
İlk oynanış: 1913 Milano.
Başlıca kişiler: Archibaldo (Bas), Avito (Tenor), Fiora (Soprano), Menfredo (Bariton).
Konunun geçtiği çağ ve yer: Ortaçağda İtalya.

Konusu:
Altura Kralı Archibaldo yaşlanmış, gözleri görmez olmuştur. Oğlu Alfredo seferdedir, kral sarayda geliniyle yalnızdır. Gelini Fiora eski Altura soylularından gelmektedir, ülkeye zorla kral olmuş Archibaldo’nun oğluna istemeyerek varmış, eski nişanlısı Avito’yu unutmamıştır. Onunla gizli gizli buluşmakta, durum —kör olmasına karşılık— Archibaldo tarafından sezilmektedir. Alfredo döner, ertesi sabah tekrar başkaldırmış olan Alturalılarla savaşacaktır. Yola çıkarken karısından kendisi gözden kaybolana dek atkısını sallamasını ister. Flora atkıyı sallarken Avito gelmiş, iki genç tekrar ateşli bir aşkla birbirlerinin kollarına düşerken Archibaldo’nun girdiğini duymamışlardır. Kral üzerilerine yürür, Avito kaçar, gelinine saldıran ihtiyar ona aşığının adını sorar, cevap alamayınca boğar. Manfredo atkının sallanmadığını görünce geri dönmüş, karısının cesediyle karşılaşmıştır. Baba olan biteni anlatır, fakat oğlunun kendisini bu kadar seven bir kadın tarafından aldatılmış olmasına aklı yatmamıştır Fiora’nın cesedi sarayın küçük kilisesine konmuştur. Gizlice Avito girer, kadını öper, aşkının sonsuzluğuna yemin eder. Manfredo görünmüş, karısının aşığını tanımıştır. Ona, aşığının geleceğine kesin olarak inanan babası tarafından kadının dudaklarına zehir sürüldüğünü, artık öleceğini söyler. Avito kılıcını atar, öcünü almasını söyler. Fiora’nın başkasına ait olduğunu öğrendikten sonra yaşama isteği kalmamıştır Manfredo’nun, karısının dudaklarını isteyerek öper. İki genç can verirken Archibaldo girer, el yordamıyla oğlunun cesedini bulur, bitkin yere yıkılırken perde iner.

Metni aynı adlı oyun üzerine kurulan opera İtalyan ‘geç romantizm’ akımının son çağlarda üstün örneği olarak kabul edilir.

Tanınmış bölümler: «Dinmi, Fiora, perché ti veggo ancora» (Manfredo), «Ho sete! Ho sete!» (Avito – Fiora), «Flora, en silenzio» (Avito).

kaynak:nkfu

Sen de Yorum yazmalısın bence.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir