James Watt İskoçyalı bir mühendistir. 19 Ocak 1736’da İskoçya Greenock Renfrew’da doğmuştur. 19 Ağustos 1819’da Birmingham/İngiltere’de 83 yalında iken hayata veda etmiştir.
18 yaşında Londra’ya giderek matematik aygıtları yapan bir ustanın atölyesinde çalışmaya başladı. 1757’de Glasgow Universitesi’ne matematik aygıtları yapımcısı olarak girdi. 1764’te üniversite fizik kurulunun çalıştırmayı başaramadığı Newcomen buhar makinesini incelerken aşırı ısı kayıpları olduğunu gözlemledi. Bunu azaltmak için Black’ın ortaya koyduğu gizli ısı kavramından yola çıkarak buhar yoğunlaştırıcısını buldu.
1766-1774 arasında kanal yapımına ilişkin çalışmalar yaptı. 1774’te Birminghamlı işadamı Mathew Boulton (1728-1809) ile ortaklık kurarak çok çeşitli alanlara yönelik buhar makineleri ürettiler. Buhar makineleri sonradan Endüstri Devrimi’nin çok önemli malzemesi haline geldi. 1814’te Fransız Bilimler Akademisi üyeliğine seçildi. Newcomen makinesindeki silindiri sürekli sıcak kalabilmesi için ayrı bir yoğunlaştırıcıda soğuttu. Makinenin çalışma hızını sabit tutmaya yarayan ve merkezkaç kuvvet ilkesine göre çalışan toplu regülatör buhar makinesi için çok önemli bir buluş oldu. Güç ölçümünü standartize edebilmek amacıyla bir atın belirli sürede yaptığı işi ölçerek “beygir gücü” adını verdiği bir güç birimini tanımladı. Sonradan mies (metre-kilogram-saniye) birimler sisteminde anısına güç birimi “Watt” olarak adlandırıldı.
kaynak:nkfu