NASRETTİN HOCA (1208 – 1284)
Türk ulusunun insanlığa sunduğu en büyük değerlerden biri de Nasrettin Hoca’dır. Türk’ün saf dilliliği ve zekâsını simgeleyen Hoca, tam bir halk klasiğidir. Sadece Anadolu’da değil, Türk kültürünün yaşama alanlarının hemen hemen hepsinde bir Nasrettin Hocaya ve onun bir fıkrasına rastlamak mümkündür. Türklük dünyasında Molla Nasreddin, Koja Nasr, Nasreddin Efendi, Avanti gibi adlarla tanınır. Bu bakımdan çağını, yaşadığı coğrafyayı aşan ve bütünüyle bir ulusa mal olan ender kişilerdendir.
Hoca hakkında yurt içinde ve yurt dışında pek çok çalışma yapılmasına rağmen yaşamı, bütünüyle aydınlatılamamıştır. Sivrihisar’a bağlı Hortu’da doğduğu, babasının imam olduğu, Akşehir’de Seyyit Hacı İbrahim ile Seyyit Mahmut Hayranî’den ders aldığı, daha sonra Konya’ya giderek öğrenimini tamamladığı, köy imamlığı ve medreselerde hocalık yaptığı, 80 yaşlarında da vefat ettiği sanılmaktadır.
Doğum ve ölüm tarihleri kesin olarak bilinmemektedir; ancak şu bir gerçektir ki XIII. yüzyılın ikinci yarısında, en canlı dönemini yaşayan Selçuklu kent yaşamının insanıdır.
kaynak:nkfu