Site icon Aslen Nereli

Ressam Halil Paşa Hayatı

HALİL PAŞA ( 1857-1939)

Tanınmış ressamlardandır. Harbiye Mektebi’nin kurucularından Tophane Müşiri (mareşali) Ferit Selim Paşa’nın oğludur. Boğaziçi’nde, Selim Paşa Yalısı diye anılan yalıda doğdu. Askerî Rüştiye’de, Harbiye’de okudu. 1878’de resim öğrenimi için Paris’e Halil Paşa gönderildi. Orada Güzel Sanatlar Okulu’nda, Gerome’un atelyesinde çalıştı. Sekiz yıl Paris’te kaldı. Dikkatli bir öğrenci olduğundan eserleri takdir uyandırıyordu. Gerek Fransa’ da, gerek başka memleketlerde açılan birçok sergiye katıldı. 1900’de açılan büyük sergide bronz madalya aldı.

Halil Paşa, yurda dönünce, padişahın emriyle Harb Okuluna, Askeri Tıp Okuluna resim öğretmeni oldu. Daha başka okullarda resim öğretmenliği yaptı. 1914’te Sanayi-i Nefise Mektebi (Güzel Sanatlar Akademisi) ne müdür olarak getirildi. Bu yıllar, Halil Paşa’nın en verimli olduğu yıllardır. İlkin birtakım natürmortlar, akademik portreler yapmış, sonra manzara resminde karar kılmıştı. Boğaziçi yalıları, Bostancı kıyıları en çok seçtiği konulardı. Bu eserlerde desen kuvvetinden çok ışığın ve renk perspektifinin üstünlüğü vardır.

Avrupa’da daha öğrenciyken’pek çok sergi açmış olan Halil Paşa, İstanbul’da da o zamanlar yılda bir açılan Galatasaray sergilerinin devamlı sanatçısı olmuştu. Her yıl, o sergide birkaç eseri bulunuyor, bunlar büyük takdir uyandırıyordu. Bir ara Abbas Halim Paşa’nın misafiri olarak Mısır’a giden Halil Paşa, hayatının son yıllarını hemen hemen inziva içinde, kendisini yalnız sanatına vererek geçirdi. Halil Paşa’nın eserleri çeşitli koleksiyonlarda, Resim ve Heykel Müzesi’nde bulunmaktadır.

kaynak:nkfu

Exit mobile version