Thomas Edison’un Çocukluk ve Gençlik Dönemi

Thomas Edison’un Çocukluk ve Gençlik Dönemi

İnsanlık tarihinin ünlü kişileri üzerinde annelerinin etkisi büyük olmuştur. Büyük mucit Thomas Edison da annesinin çok etkisi altında kalmıştır. Hemen hemen bütün başarılarını ona borçludur. Daha küçük yaşlarda annesinin etkisiyle okumaya, her şeyi öğrenmeye merak sarmıştı. Bayan Edison oğlunu düşünceli duruşundan dolayı aptallıkla suçlandıranlara karşı şiddetli bir savaşa girmişti. Küçük Edison’un kimseye benzemediğini, ileride onu çok parlak başarıların beklediğini biliyordu.

Günün birinde Thomas Edison’un annesi çok ağır bir hastalığa tutuldu. Gece yarısı olmasına rağmen, hastanın hemen ameliyat edilmesi gerekiyordu. Doktor, ışık yetersizliğinden, bu ameliyatı yapamayacağını söylemişti. Küçük dahi, canından çok sevdiği annesini mutlaka kurtarmak istiyordu. Annesi onun için kutsal bir varlıktı, ölmemeliydi, ölemezdi.

Edison düşündü, taşındı. En sonunda, odanın her yanını aynalarla kaplarsa, ışığın çoğalacağını, o zaman doktorun da ameliyatı yapmaya razı olacağını düşündü. Evdeki bütün aynaları topladı, komşu dükkandan da birkaç ayna getirdi. Oda inanılmayacak derecede aydınlanmıştı. Doktor ameliyatı yaptı, böylece Thomas Edison sevgili annesinin hayatını kurtardı.

İLK İCADINI YİRMİBİR YAŞINDA YAPTI

Edison, ilk icadını 1868’de, 21 yaşındayken yaptı. Seçimler sırasında oyların kolayca sayılabilmesi için elektrikle işleyen bir aletti bu.

Edison daha küçük yaşta telgrafçılığa merak sarmıştı. Gençlik yıllarını da telgrafhanelerde geçirdi. Bu arada telgrafla haberleşme sistemini daha da mükemmelleştirmek için bir hayli uğraştı, telgrafla ilgili birçok icatlar yaptı. Bunlar arasında bir de elektrikle işleyen kalem icat etmişti. Edison, yeni icat edilmiş olan telefonu da geliştirmek için çalışmıştır. Telefonu herkesin kullanabileceği hale getiren de odur.

Edison’un icatları arasında en önemlilerinden biri de fonograftır. Telgrafhanede çalışırken gelen telgrafları daha kolay yazabilmek için bir nevi teyp icat etmişti. Bir süre bu icadını gizledi. Herkes onun telgrafları yalnışsız, çabuk alışına şaşıyordu. Günün birinde, icat ortaya çıkınca Edison da gene eski usule dönmek zorunda kaldı. Yalnız, bu alet ona başka bir fikir vermişti. Sesleri bir yere kaydedip sonradan onları tekrar dinlemenin kabil olacağı düşüncesine saplanmıştı. Telgrafları zapt etmek için kullandığı aleti geliştirirse, bütün sesleri kayıt edecek bir aletin yapılabileceğini düşündü; uzun uğraşmalarla, bu düşüncesini gerçekleştirdi. Bu ilk fonograf (gramofon) pek ucuza mal olmuştu. Edison 18 dolara mal ettiği fonografın patentini 1877’de aldı.

Edison, 1879’da sonuçsuz kalan 40 bin deneyden sonra ilk ampulu yapmayı başardı. Bundan sonra elektrikle ilgili icatlar üzerinde çalıştı. 1891’de hareket eden fotoğraflar esasına dayanarak ilk sinema makinesini yaptı. Birinci Dünya Savaşı sırasında Amerikan deniz kuvvetlerine yardımcı olacak yeni icatlar üzerinde çalıştı.

Thomas Edison elli yıllık araştırmaları sonucunda büyüklü küçüklü 1033 icadın beratını almış, dünyanın en verimli mucidi olarak haklı bir şöhret kazanmıştır. Ancak ölümünden yıllar geçmiş olsa dahi Nicola tesla ile aralarındaki tartışmalı ilişki onun bu büyük mucitlik tarafını bir miktar da olsa gölgelemektedir.

kaynak:nkfu

Sen de Yorum yazmalısın bence.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir