William Henry Hudson; (d. 4 Ağustos 1841, Buenos Aires yakınları, Arjantin – ö. 18 Ağustos 1922, Londra, İngiltere), İngiliz yazar, doğabilimci ve kuş uzmanıdır. Başta Green Mansions (1904; Yeşil Malikâneler, 1961) olmak üzere egzotik romanslarıyla tanınır.
Arjantin’de koyunculuk yapan New England’lı bir ailenin çocuğuydu. Far Away and Long Ago (1918; Çok Uzakta, Çok Eskiden) adlı yapıtında sevgiyle andığı çocukluğunu pampa’larda özgürce dolaşıp bitkilerin ve hayvanların yaşamını inceleyerek, doğayı ve insanları gözlemleyerek geçirdi. On beş yaşında geçirdiği bir hastalık sağlığını kalıcı olarak bozunca, içine kapandı ve kendini çalışmaya verdi. Darwin’in Türlerin Kökeni adlı kitabı doğayla ilgili kendi gözlemlerini de doğruladığı için üzerinde derin bir etki bıraktı. Anne ve babasının ölümünden sonra sürekli dolaşmaya başladı. Bu döneme ve 1869’da yerleştiği İngiltere’deki ilk yıllarına ilişkin çok az bilgi vardır. Büyük olasılıkla yoksulluğundan ve hastalığından dolayı 1876’da kendinden çok yaşlı bir kadınla evlendi. Karısına Londra’nın Bayswater kesiminde bir evin miras kalmasıyla rahat bir yaşam sürmeye başladı. 1900’de İngiliz uyruğuna geçti.
Konusu Güney Amerika’da geçen ilk romansları karakter betimlemeleri açısından zayıf olmakla birlikte, doğanın gücüne ilişkin derin düşüncelerle doludur. Günümüzde ününü borçlu olduğu bu romanları ilk yayımlandıklarında pek ilgi görmedi. The Purple Land That England Lost (1885, 2 cilt; İngiltere’nin Yitirdiği Mor Ülke) adlı ilk romanını, 1902’de El Ombu adlı kitapta topladığı birkaç uzun öykü izledi. Son romansı Yeşil Malikâneler, ormanın gizemli yaratığı, yarı kuş yarı insan Rima’nın tuhaf aşk öyküsünü anlatır. En tanınmış karakteri olan Rima, Jacob Epstein tarafından yapılan ve Hudson’ın anısına 1925’te Londra’da Hyde Park’taki kuş barınağına konan heykele de konu olmuştur.
Yazdığı romanslar Hudson’a Joseph Conrad, Ford Madox Ford, Edward Garnett ve George Gissing gibi birçok İngiliz yazarın dostluğunu kazandırdı. Kuşlar üzerine yazdığı Argentine Ornithology (1888-89; Arjantin Kuş Bilimi) ve British Birds (1895; İngiliz Kuşları) gibi kitaplar devlet adamı Sir Edward Grey’in 1901’de kendisine maaş bağlamasını sağladı. İngiliz kır yaşamını konu alan Afoot in England (1909; İngiltere’yi Yaya Dolaşmak), A Shepherd’s Life (1910; Bir Çobanın Yaşamı), Dead Man’s Plack (1920; Ölüden Kalan Kırıntı), A Traveller in Little Things (1921; Küçük Şeyler Arasında Bir Gezgin) ve A Hind in Richmond Park (1922; Richmond Parkı’nda Bir Dişi Geyik) gibi kitapları geniş okuyucu kitlesine ulaştı. Doğaya bütün yönleriyle tutkun bir sanatçının duygularını ayrıntılı ve düşsel betimlemelerle aktaran bu kitaplar, 1920’lerin ve 1930’ların “doğaya dönüş” hareketine büyük katkıda bulunduysa da zamanla daha az okunur oldu.
kaynak:nkfu