William Wyler; (1.7.1902 – 27.7.1981)
Alman/İsviçreli bir anne-babanın oğlu olan Wyler Mühlhausen/Alsas’ta dünyaya geldi. Paris’te erkek giyimi konusunda eğitim gördü. 1920 yılında, Universal Studios’un başkanı olan amcası Carl Laemmle ile Hollywood’a gitti. Bir reklam ajansında çalıştıktan sonra Wyler 1925’te Crook Busters adlı kısa westerni çekmeye fırsat buldu. 1935’ten sonra edebi uyarlamalara eğildi ve güvenilir bir zanaatçı olarak isim yaptı.
1937: Gangster Filmiyle Üne Kavuşması Sidney Kingley’in bir romanından sinemaya uyarlanan Dead End (Çıkmaz Sokak, 1937), New York’un yoksul mahallelerindeki hayatı konu alır. Filmin aslında yoksul mahallelerdeki insanların giderek nasıl kabalaştıklarını göstermesi tasarlanmışsa da, Wyler, kendilerine meydan okunan bütün durumlarla güzellikle ve akıllıca başa çıkabilen komik karakterler yaratarak bu iddiayı tersine çevirdi. Bu filmin olağanüstü başarısı, sonraları değişik yönetmenler tarafından ele alınan Dead End Kids (Çıkmaz Sokağın Çocukları) adlı bir dizinin çıkmasına neden oldu.
1938-42: Mükemmel Melodramlar Jezebel (1938) Wyler’in yönettiği ilk melodram oldu. Amerika’nın güney eyaletlerinde geçen ve egosantrik genç bir kadının öyküsünü anlatan bu yapıtı Wyler, tamamen filme ifade gücüyle damgasını basan başkadın oyuncusu Bette Davis’e göre tasarladı. Bunu izleyen yıllarda sık sık bir arada çalışan Wyler ve Davis, The Little Foxes (Öldürünceye Kadar/Küçük Tilkiler, 1941) ile, gerçekleştirdikleri melodramların doruğuna ve aynı zamanda son noktasına ulaştılar. Burada yine Amerika’nın güney eyaletlerinden birinde gaddar bir kadın kocasının katili olur. Bu filmin çekim çalışmaları sırasında yönetmenle baş kadın oyuncusu arasında, sahnelerin düzenlenmesi konusunda tartışmalar çıkınca, uyumlu çalışma ortamı bozuldu. Wyler İkinci Dünya Savaşı sırasında Mrs. Miniver (1942) adlı filmi çevirdi. Hollywood’un propaganda filmleri arasında yerini alan ve bir İngiliz annenin Almanların Londra’ya düzenledikleri hava saldırıları sırasındaki kahramanca hayatını konu alan bu yapıt, Wyler’e birinci Oscar ödülünü kazandırdı.
1956: Savaş Sonrası Yıllarının Eleştirel Takdiri Wyler, gönüllü olarak yazıldığı Amerikan ordusundan terhis edilir edilmez, kendisine ikinci Oscar ödülünü kazandıracak olan The Best Years of our Lives (Hayatımızın En Güzel Yılları, 1946) filminin çalışmalarına başladı. Üç ayrı örnekle, ordudan terhis edilen askerlerin yeniden topluma uyum sağlamalarıyla ilgili sorunları ele alan Wyler, yapımcıların baskısı üzerine filmine mutlu bir son getirmek zorunda kaldı. Daha sonraki yapıtı The Heiress (Miras, 1949) ile yeniden melodram tarzına bir dönüş yaptı. Hayal kırıklığına uğrayınca aşkı intikam hırsına dönüşen bir kadının öyküsünü anlatan bu zengin dekorlu film yüzyılın başında New York’ta geçer. Wyler bu filmi bir tiyatro eseri gibi sahneleyerek kostümleri ve dekorları ön plana çıkardı.
1951-56: Psikoloji ve Şiddet 50’li yılların başlamasıyla Wyler sayısız gangster ve polisiye filmi çevirdi. Detective Story (Karakolda, 1951) adlı filminde “Kara Dizi” tarzında, suçlulara karşı duyduğu nefret patolojik bir hal alan bir polisin portresini çizdi. The Desperate Hours (Umutsuz Zamanlar, 1955) ile Wyler, döneminin en iyi polisiye filmlerinden birini gerçekleştirdi. Burada canilerden oluşan bir çete vasat bir Amerikan ailesine sığınır. Wyler birinci derecede, kendini aşmak zorunda kalan temiz yürekli aile babasıyla ona hiç güvenmeyen, çılgın gangster şefi arasındaki ikili mücadeleyle ilgileniyordu. Friendly Persuasion (Kan Dökmeyeceksin, 1956) adlı filminde de olağandışı durumlarda şiddet kullanılması gereksinimi işleniyordu.
1959/1967: Wyler İçin Tipik Olmayan İki Yapıt Wyler 1959 yılında 50.000’den fazla figüran kullanarak sessiz film klasiklerinden Ben Hur’un sesli versiyonunu çekti. On bir tane Oscar ile ödüllendirilen bu filmin doruk noktasını, orijinalinde de olduğu gibi, dört atlı zafer arabasının yarışması oluşturdu. Funny Girl (Komik Kız, 1967) adlı müzikal film Wyler’in son büyük başarısı oldu. Yabancısı olduğu bu türde Wyler, aynı adlı Broadvvay piyesini mükemmel bir biçimde sinemaya uyarlamakta çok başarılı oldu. Wyler bu filmi, başarısız bir şarkıcıyı sahnede de başrolü üstlenerek canlandıran Barbara Streisand’a göre tasarladı. 67 yaşındaki Wyler sinema zanaatındaki büyük ustalığını bir kez daha The Liberation of L. B. Jones adlı ırkçılık karşıtı dramla kanıtladı. 1981 yılında Los Angeles’te hayata gözlerini yumdu.
kaynak:nkfu